הפילוסוף הספרדי-אמריקאי ג’ורג’ סנטיאנה ( Santayana, 1863-1952) טבע בשנת 1905 את ביטוי” אלה שאינם יכולים לזכור את העבר נדונים לחיות אותו שוב”

(Those who cannot remember the past are condemned to repeat it).
ברוח זו מצאנו לנכון להוציא ספר זה שעוסק בתולדות הפסיכיאטריה בצורת תיאורים קצרים של אישים חשובים במקצוע זה ותרומתם לו.
בספר מתוארות 12 דמויות מההיסטוריה של הפסיכיאטריה. על אף שהבחירה בדמויות אלו נעשתה בצורה אקראית כמעט, הרי שתוך כדי כתיבתו של הספר מצאנו כי קיימים מוטיבים מרכזיים רבים המקשרים ביניהן מעבר לתקופה ולמקום. באמצעות קורות חייהם של גיבוריו, מתוארת בספר התגבשותה של הדיסציפלינה הקרויה פסיכיאטריה. וזאת במשך כשתי מאות שנים, מסוף המאה ה 18- ועד לשלהי המאה ה-20.
למיטב ידיעתנו, זו הפעם הראשונה שנכתב בשפה העברית ספר מקורי מסוג זה.
הספר נפתח בתיאור דמותם של אלה שניתן לכנותם “אבות הפסיכיאטריה”, והדמויות

השונות מוצגות בו בהתאם לסדר הכרונולוגי של חייהן ועל רקע תקופתן.
את מרבית הדמויות העסיקה השאלה בדבר מקומה של הפסיכיאטריה בתוך הרפואה .

שאלה זו היתה מלווה בוויכוח מתמיד בין הנטיות הביולוגיסטיות של אנשי המקצוע בהתאם לתקופה לבין הצד היותר הוליסטי שלו שהדוגלים בו שאפו כי לצד ההיבטים המדעיים תהיה למקצוע הפסיכיאטריה ולעוסקים בו גם גוון של חמלה והומניזם. שאלה זו ממשיכה להעסיק את אנשי המקצוע גם כיום.

פרופ’ אליעזר ויצטום
פרופסור מן המניין בפסיכיאטריה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון בנגב. פסיכיאטר בכיר ואחראי על הדרכת המתמחים בפסיכיאטריה במרכז לבריאות הנפש באר שבע. פסיכיאטר בכיר במרכז הקהילתי לבריאות הנפש “הרצוג – עזרת נשים” בירושלים. עורך עמית של כתב העת “שיחות”. מתמחה בהשפעתם של גורמים תרבותיים על ביטויים של מצוקה פסיכולוגית; דרכי התמודדות עם אבל ושכול; הפרעות פוסט-טראומטיות; פסיכותרפיה קצרת מועד; וטיפול נרטיבי. פרסם מספר ספרים בתחומי התמחותו .חיבר פרקים בספרים שונים וכתב יותר מ 200- מאמרים ופרקים מקצועיים גם כן בתחומי התמחותו.

ד”ר יעקב מרגולין לשעבר מנהל המרכז הירושלמי לבריאות הנפש “איתנים-כפר שאול” והמרכז הקהילתי לבריאות הנפש יפו. שימש כפסיכיאטר המחוזי למחוז תל אביב וכמזכיר החברה לפסיכיאטריה משפטית בישראל, ועמד בראש הענף הקליני במחלקה לבריאות הנפש בחיל הרפואה בצה”ל. מעורכי הספר “פסיכיאטריה משפטית בישראל” (2009). בהנחיית: פרופ’ רבקה יהב, ראש התוכנית ללימודי פסיכותרפיה, אוניברסיטת חיפה, יו”ר האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה.