הזמנה למפגש הבא בסדרת מפגשים בין השורות בנושא: “הגוף במרחב הטיפולי”.

המרחב הטיפולי מכיל שני סובייקטים שהם בעלי גוף. זוהי מציאות פיזית ונפשית שמאפשרת למטפלים לכלול בתהליך הטיפולי את האספקטים הגופניים של מטופליהם על ידי כך שמכירים בקיומם, משיימים אותם ומבינים את משמעותם. לרוב עצם הניראות של המטפל והמטופל זה לזה , יחד עם תופעות גופניות מגוונות אצל שניהם – תחושת המלאות או אי המלאות שבמרחב (כשמדובר בשומן, בשומן לכאורה או ברזון), ריחות שונים, תחושות גרוד, מצמוצים, הרדמויות, מראותיהם של חלקי גוף מעוררים או אינטימיים – כל אלה מביכים לעיתים את המטפלים, המנסים להתעלם מהם, לקוות שייעלמו; לרוב הם אינם יודעים כיצד להתייחס לביטויים הגופניים ההדדיים באופן טיפולי-אנליטי הולם.

בהרצאתי אאיר כמה מן התופעות הללו ואראה את חשיבותן כתקשורת לא מודעת של חוויות נפשיות מופקעות, שהביטויים בגוף הם הדרך היחידה של המטופל (וגם של המטפל) לבטאן. אדגים כיצד התעניינות שיגייסו המטפל או המטפלת, כאשר יאפשרו לעצמם לחוש את התחושות הגופניות המגוונות שלהם ולהכיר באלה של המטופל, ויתנו מקום לאסוציאציות שלהם לעלות במרחב הטיפולי – בין הגופני/קונקרטי לרגשי/מטפורי – תזין את התהליך הטיפולי ותקדם את המודעות וההתחברות של המטופל אל האספקטים הנפשיים המופקעים מן העצמי שלו ואת הכילול הגופני/נפשי שלו.

ד”ר ניצה ירום, פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית. ספרה ‘סיפורי גוף’ (בהוצאת מודן) יצא לאור ממש בימים אלה, והינו סיפרה השישי. ספריה האחרים בעברית: ‘ההיסטרי שבי, ההיסטרי שבינינו’, ‘הגוף מדבר’ ו’פסיכואנליזה בנפשנו’, ושתי ספריה באנגלית:Body, Blood and Sexuality (Peter Lang, 1992) , Hysteria (Routledge, 2005) of Matrix – הם פיתוח של הבנות טיפוליות בתחומי הגוף, המיניות וההיסטריה, והעשייה הטיפולית במובנה הרחב.