מוסדות כמו עבדות וזנות קיימים כבר אלפי שנים, והם טבועים בתרבות עד שהפכו להיות בלתי נראים לכאורה. עם זאת, לרוב האנשים אין מושג מה באמת מתרחש בעולם הזנות, או נכון יותר, בגהינום הזנות. כשריד מתקופות חשוכות שבהן היו הנשים רכושם של הגברים, הצליחה הזנות לשרוד והיא משגשגת גם בעולם המודרני המתקדם. לא במחשכים ולא בארצות נחשלות – דווקא בארצות שרואות עצמן כחוד החנית של הקידמה וההגנה על זכויות האדם וכבוד האדם, עולה תופעת הזנות ופורחת.
ספרה של ענת גור הוא פרי עבודה טיפולית רבת שנים עם נשים שמחלימות מזנות, ומחקר שבו רואיינו ראיונות עומק נשים שעסקו שנים ארוכות בזנות רחוב בישראל. היא כותבת: “היו שניסו להניאני מהכתיבה הנוקבת, הפמיניסטית, ולפעמים בוטה. אך הזנות כותבת את עצמה. מרגע שהעזתי להתחיל לשאול את השאלות – התשובות היו ברורות כמעט מאליהן. סיפורי הנשים והדרך שבה בחרו לנתח ולהבין את הזנות אינם מאפשרים לחמוק מהאמת הכואבת.”
ספר זה הוא אמירה חסרת פשרות וניסיון אמיץ להסיר את צעיפי הטשטוש והרומנטיזציה מעל מה שקורה בזנות, ומעל יחסי גברים ונשים בכלל. הוא קורא לנו להתעורר לפעולה למען גילוי של דרכים חלופיות ביחסי המינים, המבוססות על כבוד הדדי ושוויון, ומדגיש כי חיוני שגברים ונשים כאחד יפעלו כדי ליצור חופש מסוג חדש ואתיקה מינית חדשה, משוחררת מיחסי ניצול.
על המחברת
מוסמכת בעבודה סוציאלית מטעם אוניברסיטת תל אביב, ובוגרת תוכנית הפסיכותרפיה בגישה פסיכואנליטית, אוניברסיטת בר אילן, דוקטורנטית בחוג ללימודי מגדר אוניברסיטת בר אילן. עוסקת שנים רבות בטיפול בנשים במצוקה, מכהנת בתפקיד ראש תחום שיקום אסירות ברשות לשיקום האסיר, ומבעלות מכון “אנימה” לפסיכותרפיה בנשים. עוסקת בהוראה שנים רבות בבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל אביב ובר אילן, ובבית הספר המרכזי להכשרת עובדי רווחה בנושאים של פסיכולוגיה של האישה ונשים במצוקה.
על הספר
ספר זה, שהינו ראשון ויחיד מסוגו בישראל ובעולם כולו, עוסק במגוון נושאים הקשורים לזנות, ובמיוחד לנשים העוסקות בזנות – מי הן ? כיצד הגיעו לעסוק בזנות ? מה עובר עליהם במהלך העיסוק בזנות. האם הזנות היא בחירה ? ועוד.
זנות היא אולי המושג הבלתי מובן ביותר בתולדות האנושות. כל ילד סבור שהוא מבין את משמעות המילה, ואולם לרוב האנשים אין מושג מה באמת מתרחש בעולם הזנות, או נכון יותר, בגיהינום הזנות. כשריד מתקופות חשוכות שבהן היו הנשים רכושם של גברים, הצליחה הזנות לשרוד ולשגשג בעולם מודרני ומתקדם. לא במחשכים ולא בארצות נחשלות, דווקא בארצות הרואות עצמן כחוד החנית של הקדמה וההגנה על זכויות אדם וכבוד האדם, עולה תופעת הזנות ומשגשגת, ונוטלת את מהות קיומן, את נשמתן ולעתים אף את חייהן של נשים.
הספר יצא בהוצאת הקיבוץ המאוחד
הספר כולל:
חלק ראשון: סקירת ספרות עדכנית ומקיפה על טראומת הזנות
תיעוד ייחודי של חוויית העיסוק בזנות מנקודת מבטן של הנשים – הספר מתבסס על ראיונות עומק עם נשים שנוצלו בזנות במשך שנים ארוכות, וכיום כבר יצאו ממעגלי הזנות וההתמכרויות. בספר מתואר התהליך של ההתדרדרות שלהן לזנות ומראה כיצד על מנת ליצור מאגר של נשים ונערות שניתן לנצלן בזנות מתקיים תהליך שיטתי של הפקרתן החל מילדותן על ידי בני משפחתן והחברה הרחבה. הספר מוליך את הקוראים למן ילדותן של הנשים, בגרותן, תהליך ההתדרדרות לזנות ועד היחלצותן ושיקומן. נשים אלה עברו תהליך של “טירונות” לקראת העיסוק בזנות כבר בילדותן, דרך התעללות מינית, נפשית ופיסית, שברוב המקרים מלווה בהזנחה קשה והפקרה. הטראומות של הילדות מהוות את ההכשרה הנפשית והפיסית לעיסוק בזנות. הספר מביא את סיפוריהן האישיים של שלוש נשים שעסקו בזנות שנים ארוכות וכיום יצאו מהזנות ונמצאות בתהליכי שיקום, טיפול והחלמה, ומתעד את קולן האותנטי.
חלק שני: עוסק בהיבטים קליניים של העיסוק זנות
תיעוד וניתוח של טראומת הזנות ושל ההפרעות הנפשיות הקשות שהן תוצאה של ההתעללות בילדות ושל העיסוק בזנות. ההפרעות הדיסוציאטיביות הקשות שהן הבסיס ליכולת לעיסוק בזנות. טיפול בנשים שעוסקות בזנות: היערכות לטיפול בנשים בזנות על מנת להתגבר על המחסומים הקשים ביציאה מהזנות פסיכותרפיה עם נשים שמחלימות מטראומת הזנות, וכולל דוגמאות רבות. ( פרק ראשון ויחיד מסוגו בעולם שמתבסס על עבודת מחברת הספר לאורך למעלה מ 25 שנים של עבודה טיפולית פרטנית וקבוצתית עם נשים שמחלימות מטראומת הזנות)
הספר מצטרף לידע הקיים כיום בעולם, אשר קובע כי אין להגדיר את הזנות כבחירה חופשית של הנשים, אלא עלינו להבין את הזנות כאחת הפרקטיקות הקשות ביותר של אלימות ודיכוי המצויות היום בעולם הספר נכתב על סמך ניסיון מקצועי של למעלה מ 25 שנים של עבודה טיפולית עם נשים שעסקו בזנות, ומתבסס על מחקר איכותני שבדק את חווית העיסוק בזנות בקרב נשים שעסקו שנים רבות בזנות רחוב בישראל. מעבר לסיפורים האישיים הספר מתאר את אורח החיים בתוך הזנות, ההתמכרות לסמים, האלימות כלפי הנשים בזנות, אמהות במהלך העיסוק בזנות, מערכת היחסים עם הסרסורים, היחס לגברים, החיים לאחר היציאה מהזנות, ועוד.
בספר מרוכזות ההבנות העכשוויות לגבי טראומת הזנות, והדרכים לטפל בנשים שעברו טראומות שכיום ידוע שהן מהקשות ביותר הקיימות כיום בחברה בת זמננו, שמאתגרות את חזית הידע הקיים על טיפול בטראומה. הספר הינו ספר חובה הן לציבור הרחב והן לאנשי מקצוע המטפלים באנשים שעברו טראומות קשות כמו התעללות מינית בילדות, שבי ודיכוי ממושכים, אנשים שסובלים מהפרעות דיסוציאציה חמורות וכדומה. עו”ס שעובדות עם אוכלוסיות שנמצאות בסיכון להתדרדרות לזנות: נערות במצוקה, נשים מכורות לסמים, קורבנות התעללות מינית בילדות. קרימינולגים, סוציולוגיים , משפטנים, אנשי משטרה, קובעי מדיניות, שרים, חברי כנסת.
ספר חובה לסטודנטים במקצועות:
סוציולוגיה, עבודה סוציאלית, קרימינולוגיה, פסיכולוגיה, משפטים, לימודי מגדר, יעוץ חינוכי והוראה, רפואה ועוד
מפרט הנושאים שבהם מטפל הספר.
הנשים והנערות שעוסקות בזנות
מה הביא אותן לעיסוק בזנות ? מה משמעות העיסוק בזנות עבורן ? הקשר ההדוק שבין פגיעות מיניות בילדות להתדרדרות לזנות, ההפקרה ההזנחה וההתעללות שעברו
- שמהווים את “הטירונות” של העיסוק בזנות
- הדינאמיקה הנפשית שעליה נבנה העיסוק בזנות
- דיסוציאציה בזנות
- הטראומה הנפשית של העיסוק בזנות
- טיפול ושיקום של נשים ונערות שנלכדות בזנות
- פסיכותרפיה עם נשים שנלכדו בזנות
פרק חדשני וראשון מסוגו בעולם שמפרט בהרחבה, כולל דוגמאות, את שלבי הטיפול הנפשי עם נשים שעסקו בזנות. הפרק מתבסס על המודלים של ה”דור השני” בטיפול עם נפגעי טראומות חמורות ומוסיף את הספציפיקציה הייחודית לזנות.
הפרק הוא פריצת דרך בטיפול בנשים שהטראומה מהן הן סובלות מוגדרת כיום בספרות המקצועית כאחת הטראומות הקשות והקיצוניות ביותר, טראומה שמאתגרת את קצה הרצף של ההפרעות הטראומטיות הקיימות, ואת חזית הידע הקיים” (ג’ודית הרמן, 2003).